Ennen kuin valitset alustaa, sinun on ensin selvitettävä, mitä haluat verkkosivuston saavuttavan. Haluatko myydä tuotteita verkossa? Onko tavoitteesi kerätä liidejä tai kasvattaa brändisi tunnettuutta? Jokainen verkkosivuston tavoite voi edellyttää erilaista alustaa ja ominaisuuksia. Esimerkiksi, jos haluat myydä tuotteita verkossa, sinun kannattaa harkita alustoja, jotka tarjoavat sisäänrakennetun verkkokaupan, kuten Shopify tai WooCommerce.
Jos haluat informatiiviset verkkosivut, kerätä liidejä ja kasvattaa brändiäsi Webflow on hyvä alusta sinulle. Webflow on alusta, jolle esimerkiksi tämä sivu on rakennettu. Webflow mahdollistaa helpon sivuston muokkaamisen, päivittämisen ja ylläpidon verrattuna kilpailijoihin. En kuitenkaan valitsisi Webflowta jos haluat verkkokaupan vaikka alustalla voi myös toimivan verkkokaupan rakentaa. Jos haluat monipuolisen ja kompleksin verkkosivu applikaation ei välttämättä Webflow ole silloinkaan hyvä ratkaisu ja todennäköisesti mikään mainituista ei ole. Isoilla applikaatiolla on täysin erilaiset tarpeet, joten ole siitä yhteydessä ohjelmistotaloon.
Jokainen alusta tarjoaa erilaisia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia. Jotkut alustat ovat suunniteltu aloittelijoille ja tarjoavat perusominaisuuksia, kun taas toiset ovat kehittyneempiä ja tarjoavat monimutkaisempia ominaisuuksia kuten asiakasportaaleja, raportointia ja tietokantahallintaa. Selvitä, mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä verkkosivuston tavoitteiden saavuttamiseksi, ja etsi alusta, joka tarjoaa nämä ominaisuudet.
Esimerkiksi verkkosivustosi ja yrityksesi kasvaessa saatat tarvita asiakashallintajärjestelmää. Jotkut alustat saattavat olla kömpelöitä eikä mahdollista integraatiota haluamasi asiakashallintajärjestelmän kanssa. Tämä voi hyvinkin tulla tulevaisuudessa eteen ja silloin ei auta kuin vaihtaa alustaa. Alustan vaihtaminen voi olla kallis prosessi, mutta lähes aina se on sen arvoista. Muista silloin palata näihin samoihin vinkkeihin ja varmistaa, että teet alustan valinnan oikein tällä kerralla.
Vaikka alustalla olisi kaikki haluamasi ominaisuudet, se ei välttämättä ole paras valinta, jos se on vaikea käyttää. Alustan käytettävyys on tärkeä tekijä verkkosivuston rakentamisessa, sillä se vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ja helposti voit rakentaa sivuston. Tarkista käytettävyysarviot ja käyttökokemukset, jotta voit valita alustan, joka on helppo käyttää ja joka sopii taitotasoosi.
Vaikka WordPress on yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä verkkosivuston alustoista mielestäni se on todella kömpelö ja vaikea käyttöinen esimerkiksi jos vertaa Webflown käytettävyyteen. Ole rehellinen omalle taitotasolle ja valitse alusta jota osaat oikeasti käyttää. Jos et osaa ja tiedät sen hanki itsellesi ylläpitopalvelu tai joku osaava yhteistyökumppani. Verkkosivut eivät ole asia minkä hankit yhden kerran ja et enää tee asialle mitään. Verkkosivut ovat niinkuin koti, sinun täytyy ylläpitää sitä ja huolehtia siitä. Jos teet muutoksia sivustollesi jatkuvasti Google huomaa, että olet vielä toimiva yritys ja välität verkkonäkyvyydestäsi ja näin tarjoaa sinulle parempaa sijoitusta hauissa.
Alustan kustannukset voivat vaihdella huomattavasti. Jotkut alustat ovat ilmaisia, kun taas toiset voivat maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Lisäksi, jotkut alustat voivat veloittaa lisämaksuja tietyistä toiminnoista tai ominaisuuksista. Ennen kuin valitset alustan, tarkista sen kustannukset ja varmista, että se sopii budjettiisi.
Pidä kuitenkin budjettisi realistisena. Et voi saada kaikkia ominaisuuksia ilmaiseksi eikä verkkosivujen rakentaminenkaan ole ilmaista. Nyrkkisääntönä voit pitää, että verkkosivuston rakentaminen ei olisi yli 10% liikevaihdostasi ja ylläpitokustannukset eivät syö edes 1/5 osaa koko vuosittaista markkinointi budjettia. Tämäkin voi tietysti vaihdella sen perusteella jos yrityksesi myy verkkokaupan kautta tuotteita. Silloin verkkosivuston ylläpito ja rakentaminen voi olla vielä kalliimpaa. Yleisesti ottaen verkkosivut maksavat itsensä takaisin erittäin nopeasti ja kustannukset ovat lähtökohtaisesti pieniä, mutta varsinkin pienenä yrityksenä kannattaa muistaa huomioida kaikki.
Hakukoneoptimointi (SEO) on tärkeä tekijä verkkosivuston menestyksessä. Verkkosivuston rakentamisen alustalla on merkittävä vaikutus hakukoneoptimointiin. Esimerkiksi, joillakin alustoilla on paremmat SEO-ominaisuudet kuin toisilla. Tutki alustan SEO-ominaisuuksia, kuten mahdollisuutta lisätä meta-tietoja, muokata URL-osoitteita ja lisätä alt-tekstejä, jotta voit valita alustan, joka tukee parhaiten hakukoneoptimointia.
On todella tärkeää, että alustallasi on mahdollisuus vaikuttaa hakukone sijoituksiisi. Jos verkkosivustosi ei näy hakutuloksissa onko verkkosivujen olemisessa mitään järkeä? Jos yrityksesi ei saa uusia asiakkaita hakukoneen kautta niin verkkosivustollasi käyvät vain tuttavasi ja eivät he realistisesti tuota yrityksellesi enempää arvoa kuin se tuntematon, joka hakee netistä juuri sinun tarjoamaa palvelua tai tuotetta. Jos haluat lukea lisää ja tietää miten voit näkyä paremmin hakukoneissa lue "miten parantaa verkkosivuston näkyvyyttä".
Verkkosivustosi kasvaa ja laajenee ajan myötä, ja siksi on tärkeää valita alusta, joka skaalautuu kasvavan liikenteen ja toiminnallisuuksien mukana. Jos verkkosivustosi kasvaa nopeasti, voit joutua päivittämään alustaa tai siirtymään toiseen alustaan. Tutki alustan skaalautuvuutta ja varmista, että se tukee kasvavan verkkosivustosi tarpeita.
Itse olen rakentanut nämäkin verkkosivut Webflow:lla juurikin näitä asioita miettimällä. Webflow on hyvä alusta yritykselle, joka haluaa yritykselleen nopeat ja helpot sivut. Sivustoja on helppo muokata myös itse, mutta jos muokkaamisen ulkoistaa on se paljon edullisempaa ja nopeampaa kuin esimerkiksi ohjelmistotoimiston ratkaisuissa. Webflow ei kuitenkaan sovi niin hyvin esimerkiksi verkkokauppoihin tai vaikeisiin verkkosovelluksiin. Jos haluat katsoa lisää Webflow:sta ja harkita sitä yrityksellesi pääset Webflow:n sivustolle tästä.
Verkkosivuston rakentamisen alustan valinta vaatii huolellista harkintaa ja tutkimusta. Harkitse tavoitteitasi, ominaisuuksia, käytettävyyttä, kustannuksia, hakukoneoptimointia ja skaalautuvuutta, jotta voit valita alustan, joka sopii parhaiten verkkosivustosi tarpeisiin. Kun olet valinnut alustan, voit aloittaa verkkosivuston rakentamisen ja luoda ammattimaisen ja toimivan verkkosivuston, joka edistää liiketoimintaasi ja tavoitteitasi. Aina ei kuitenkaan kannata itse yrittää rakentaa yritykselle sivustoa. Verkkosivuston rakentaminen saattaa tuntua helpolta, mutta loppupeleissä esimerkiksi responsiivisisen ja konvertoivan sivuston tekeminen on vaikeaa. Etsi itsellesi sopiva yritys tekemään sivustosi. Tärkeintä on löytää yritys, jonka kanssa kommunikointi on helppoa ja selkeää. Jos harkitset kotisivujen rakentamista yrityksellesi katso palveluni kotisivut yritykselle.